Grønne innkjøpsvarer

En ting som virker enkelt, men som kanskje ikke er så enkelt, er å faktisk unngå å kjøpe ting du IKKE trenger. Dette kan være alt fra klær til mat. Nordmenn har en tendens til å kaste utrolig mye mat i løpet av året. Et tips er å kjøpe kun det du trenger, og heller fokusere på å bruke det du allerede har.

Kutt ned på kjøttmengden og spis heller mer grønt, gjerne økologiske varer også! Det finnes også miljømerkede produkter som f.eks. Svanemerket. Dette kan være lurt å være på utkikk etter når du handler. Plast er også et stort problem når det kommer til miljøet. Derfor anbefales det å heller bruke handlenett når du handler – det er både billig og miljøvennlig.

Kildesortering

Når det gjelder klær, så er det lurt med gjenbruk. Har du klær du ikke trenger, kan det være fint å selge plaggene eller gi dem til organisasjoner som f.eks. Fretex eller Aktiv barnehjelp. Å kildesortere avfallet er noe vi er utrolig flinke til her til lands: papp og plast i egne containere og restavfall i egen container! Pose og emballasje kan også brukes igjen.

Elektroniske gjenstander inneholder miljøskadelige stoffer, så det er utrolig viktig at elektronisk avfall gjenvinnes riktig! Før du bestemmer deg for å kaste maten, så bør du lukte på den og sjekke nøye om den fortsatt kan brukes. Nordmenn kaster altfor mye mat, som igjen skader miljøet. Bruk opp det du har, hvis det er bra nok, i stedet for å kaste det!

Tiltak hjemme og reisevaner

Det er flere steg du kan ta hjemme. F.eks. er det lurt å skru av og trekke ut kontakten på elektriske gjenstander du ikke bruker, som f.eks. mobillader og lamper. Du kan også installere termostater for oppvarming. Det anbefales også å bruke sparedusj. Dette er enkle og kjempefine steg du kan ta for å bli mer miljøvennlig og samtidig spare penger!

Konvensjonelle biler er et stort problem for miljøet. Du kan begynne å innføre grønne reisevaner som å reise mest mulig kollektivt, samt bruke beina og sykkel oftere. Er du nødt til å ha bil, kan det være lurt å skaffe seg el-bil for å unngå utslipp som skader miljøet. Du kan også ta el-taxi i stedet for vanlig taxi. Mulighetene er nesten uendelige!

Reduser engangsplasten!

Plast er et stort problem for miljøet. Det anbefales å bruke olivenolje i stedet for Q-tips. Dette er fordi mange velger å kaste Q-tipsene i toalettet, som deretter havner i havet eller på stranden. Engangsbestikk er noe som blir brukt mye. Et tips er å heller bruke spiselig servise. Biotrem produserer servise av hvetekli, som brytes ned innen 30 dager!

Et annet enkelt steg du kan ta er å bruke sugerør av glass eller stål. Sugerør av glass eller stål kan brukes flere ganger og er enkle å gjøre rene – smart og billig! Er du en som ofte kjøper deg kaffe på bensinstasjonen? Da kan det være lurt med en gjenbrukskopp. Bensinstasjonene tilbyr egne gjenbrukskopper, som kan være et fint alternativ til pappkoppene!

Dyrk din egen mat!

Har du en relativ stor hage og tålmodighet, kan et tips være å dyrke din egen mat. Ved å dyrke din egen mat, får du den mest miljøvennlige maten. Egendyrket mat er kortreist og økologisk. Men heldigvis trenger du heller ikke å ha en stor hage for å dyrke noe av maten din selv. Flere matplanter kan plantes i blomsterpotter.

Bli engasjert

Det er ingen hemmelighet at klimaet og miljøet er truet. Derfor er det viktig å gjøre noe med det så fort som mulig. Du trenger ikke å gjøre noe drastisk. Begynner du med disse enkle stegene, kommer det til å utgjøre utrolig mye. Mulighetene er uendelige, og det er opp til menneskene på jorda å gjøre noe med miljøproblemet. Ta enkle steg – i dag!