Hvorfor spare på strømmen?

Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til strømforbruk per innbygger. Dette har nødvendigvis noe med vår velstand å gjøre, men det betyr ikke at vi ikke kan eller bør kutte i strømforbruket vårt. Strømmen her i Norge er ofte dyr. Det kan derfor være greit å ta noen grep, slik at strømregningen blir litt mindre, og lommeboken litt større.

Strømregningen varierer ofte fra måned til måned, fra leverandør til leverandør og fra årstid til årstid. Er du opptatt av økonomi eller opptatt av miljøet, er strømregningen en god ting å gripe fatt på. Ved hjelp av enkle grep kan du fort spare både noen kroner og miljøet. Det også uten at du nødvendigvis merker så mye til det!

Enkle måter å spare på

Ved hjelp av mange små grep kan du spare mange kroner på strømregningen. Det første, og kanskje enkleste, du kan gjøre er å skru av lyset i rommet når du forlater det (med mindre du har sparepære). Neste gang du pusser tennene kan du la være å la vannet renne mens du pusser tennene. Da vil du spare både vann og strøm.

Du kan også kutte ned på tiden du bruker i dusjen, hvis du pleier å dusje lenge. Står du en halvtime i dusjen bruker du mye vann! En annen ting du kan gjøre er å dra ut mobilladeren fra stikkontakten når den er ferdig ladet. Produkter som står i stand-by bruker faktisk strøm selv om de ikke er i bruk. Dette gjelder også tv, spillkonsoller o.l.

Ikke vask klærne med mindre du må

Gjør som Jenny Skavlan: ikke vask klærne med mindre du må. I Norge er vi nok bortskjemte på vaskemaskiner og vann, og vasker dermed klærne veldig ofte. Skavlan foreslår blant annet å kjøpe klær i naturmaterialer som ikke trengs å vaskes så ofte, og at vi oftere kan bruke en klut for å rengjøre klærne i stedet for å vaske dem i vaskemaskinen.

Jo lengre programmet på vaskemaskinen går, og jo høyere temperatur du vasker på, desto mer strøm bruker du. Et tips kan derfor være å vaske på lav temperatur og på hurtigprogram, dersom klærne ikke er så veldig tilsmusset. Et annet tips, som er lett å gjennomføre, er å vente med å vaske klær til du kan fylle vaskemaskinen full. Da får du utnyttet vaskemaskinen optimalt!

Er du villig til å betale litt?

Hvis du skal kjøpe deg noe nytt eller er villig til å betale litt for å spare strøm, er det flere alternativer du kan velge. Du kan for eksempel kjøpe deg varmeovn med elektronisk termostat. Den regulerer temperaturen mer nøyaktig enn en med mekanisk termostat. Du kan også kjøpe deg sparedusj. Ved å bytte ut dusjhodet med en sparedusj, vil du spare både vann og strøm.

Skal du kjøpe deg nye hvitevarer, er det best å kjøpe de som har best energiklassifisering. De rangeres fra A+++ (som best) til D (som er dårligst). Energimerkingen sier noe om hvor mye strøm produktet bruker, og dermed er det A++, A+ og A som bruker minst strøm og som er de mest økonomiske å kjøpe, hvis du skal tenke på strømforbruk.

Puss opp huset

Bruker du mye strøm på oppvarming? Det er oppvarming vi nordmenn bruker mest strøm (og penger) på. Ofte vil en bruke mye penger på oppvarming hvis boligen er dårlig isolert og/eller hvis det trekker rundt vinduene. Ved å etterisolere og/eller skifte vinduer eller pakninger rundt vinduene, vil varmen holde seg bedre i huset, og du vil ikke trenge å bruke like mye penger på oppvarming.

Støtte hos ENOVA

Du kan også søke støtte hos ENOVA til energismarte løsninger: https://tilskudd.enova.no/. ENOVA er et statsforetak som skal bidra til å redusere klimagassutslippene og bidra til økt innovasjon innen energi- og klimateknologi tilpasset omstillingen til lavutslippssamfunnet. Du kan få støtte til tiltak i den boligen du bor fast i, og til fritidsboligen (bedrifter kan også få støtte). De gir støtte til blant annet solfangere og vannbåren varme.